Badyánová vajíčka s mistrovskou omáčkou - recept cpt. Cooka
4 porce: 5 vajec, 6 badyánů (hvězdiček), 3 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce červeného oleje (nebo olej a špetka chilli), voda,
Mistrovská omáčka: 2 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce vody, špetka moučkového cukru, 1 lžíce oleje, špetka zázvoru, 1 drobně usekaná menší cibule, 1 stroužek česneku, 2 lžíce desertního vína, 1/2 lžičky škrobové moučky, 1 dl vývaru z kostky
Vejce uvaříme ve skořápce natvrdo. Ochladíme ve studené vodě. Lehce naklepeme skořápky a opatrně oloupeme, abychom nepoškodili povrch bílku. Oloupaná vejce pak znovu - alespoň 20 minut - povaříme v menším hrnku ve směsi vody, sójové omáčky, badyánu a oleje. Během varu musí být vejce úplně ponořená v tekutině. Povrch bílku dostane hnědavou barvu, ale neprobarví se. Hotová vejce vyjmeme, necháme okapat.
Pak je rozkrájíme na čtvrtky či osminky a podáváme jako předkrm doplněný kapií, rajčaty a salátovými lístky. K tomu podáváme mistrovskou omáčku, do níž kousky vajec namáčíme, nebo je na talíři omáčkou polijeme.
Mistrovskou omáčku připravíme smícháním všech součástí, směs pak povaříme za stálého míchání.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka