Sójové placičky na zelenině - recept cpt. Cooka
4 porce: 4 porce sójových plátků, voda s rozvařeným masoxem, 10 dkg kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer), 1 cibule, 10 kuliček celého pepře, 5 kuliček nového koření, 1 bobkový list, špetka tymiánu, 1 dl neslazeného kondenzovaného mléka, 1 lžíce hladké mouky, sůl, 1 lžička sójové omáčky
V horké vodě rozvaříme masox a vložíme do ní sójové placičky, které necháme 1 až 2 hodiny bobtnat. Placičky poměrně hodně nabudou. Na rozpálený tuk dáme nadrobno nakrájenou kořenovou zeleninu, krátce ji osmažíme a podlijeme vodou. Můžeme přidat trochu tekutiny, ve které máčíme placičky. Všechno koření zavážeme do uzlíčku a přidáme k zelenině. Přivedeme k varu a krátce povaříme, aby zelenina i koření daly pokrmu výraznou chuť. Nabobtnalé sójové placičky vymačkáme a přidáme je k základu ze zeleniny a koření, osolíme (pozor, masox je dost slaný), ochutíme lžičkou sójové omáčky a podlijeme, abychom získali dost omáčky. Když jsou placičky měkké, přecedíme omáčku a zeleninu propasírujeme nebo umixujeme, uzlíček s kořením odstraníme, vrátíme placičky do omáčky a přivedeme k varu. V kondenzovaném mléce podle potřeby naředěném obyčejným mlékem rozkvedláme hladkou mouku, vlijeme do omáčky a za opatrného míchání dovaříme. Můžeme dochutit lžičkou hořčice, nepatrně zakápnout kečupem a citronovou šťávou se špetkou cukru.
Příloha: dušená rýže nebo těstoviny a kompot
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka