Sójové kostky nebo plátky se zeleninou - recept cpt. Cooka
4 porce: 20 dkg sójových kostek nebo plátků, 1 lžíce sójové omáčky, 2 lžičky čínské směsi, 4 lžíce oleje, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 30 dkg fazolových lusků (cukety, papriky nebo zelí), sůl, 1 lžička škrobové moučky
Sójové kostky nebo plátky přelijeme dvoj až trojnásobkem množství vařící vody, přidáme sójovou omáčku, čínskou směs a necháme podle návodu nabobtnat. Počítáme, že se nám sójové maso nejméně ztrojnásobí.
Na oleji osmahneme na kroužky nakrájenou cibuli a plátky česneku. Když zrůžoví, přidáme nabobtnalou sóju i se zbylou tekutinou (nebyla-li, musíme dolít 1 dl vody) a dusíme asi 15 minut společně s nakrájenými čerstvými fazolkami nebo na krátké proužky nakrájenou cuketou, zelím nebo paprikami. Můžeme použít i sterilovanou zeleninu, pak ji přidáme do téměř hotového pokrmu. Nakonec do pokrmu zamícháme solamyl rozpuštěný v 1/2 dl vody. Dochutíme podle potřeby solí, sójovou omáčkou nebo špetkou glutamanu.
Příloha: rýže nebo těstoviny
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka