Znojemská čočka - recept cpt. Cooka
4 porce: 40 dkg čočky, 1 bobkový list, 4 dkg másla, 10 g hladké mouky, 2 dl kysané smetany, 3 sladkokyselé nakládané okurky, sůl
Přebranou a vypranou čočku vaříme 10 min. ve vodě, v níž jsme ji máčeli, potom ji odcedíme, znovu zalijeme čerstvou vařící vodou, do níž přidáme bobkový list, a uvaříme doměkka. Na pánvi lehce opražíme mouku, přidáme máslo, zpěníme je a takto vytvořenou jíšku zředíme vývarem z čočky, přisypeme na kostičky nakrájené okurky a vše povaříme. Po odstavení do omáčky přimícháme smetanu, přidáme scezenou uvařenou čočku a pokrm prohřejeme. Podáváme s vejcem uvařeným natvrdo nebo se sázeným vejcem a bílým chlebem.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka