Sója s houbami a rýží - recept cpt. Cooka
4 porce: 10 dkg sójových bobů, 2 cibule, 1 stroužek česneku, 1 bobkový list, 10 dkg čerstvých hub, 1/2 lžíce másla, zelená petrželka, sůl, 1 lžíce oleje, 10 dkg rýže, sójová omáčka
Přebranou, propranou a namočenou sóju uvaříme s jednou cibulí, stroužkem česneku a bobkovým listem doměkka, scedíme a přísady odstraníme. Mezitím na másle podusíme očištěné a na plátky pokrájené houby, k nimž přidáme sůl a jemně nasekanou petrželku. Zvlášť v kastrolu na oleji zesklovatíme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme přebranou a propláchnutou rýži a přelijeme ji dvojnásobným množstvím vody, do níž přidáme kávovou lžičku sójové omáčky. Lehce vmícháme uvařenou a scezenou sóju a podušené houby, osolíme a společně dusíme, dokud se všechna voda neodpaří. V případě, že rýže není v té chvíli zcela měkká, skropíme ji osolenou studenou vodou a dusíme ji do úplného změknutí. Podáváme s hlávkovým nebo jiným zeleninovým salátem.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka