Fazole s mexickou omáčkou - recept cpt. Cooka
4 porce: 30 dkg fazolí, 10 plátků slaniny nasekané nadrobno, 2 mrkve nakrájené na plátky, 4 řapíkaté celery nakrájené na kousky, 4 dl vody, 6 dl kuřecího vývaru, 1 cibule nakrájená nadrobno, 2 stroužky česneku, 1 lžička mletého hřebíčku, sůl, mletý pepř,
Mexická omáčka: 4 dl kysané smetany, 2 dl šlehačky, 1 lžička citrónové šťávy
Ve skleněné misce smícháme smetanu, kysanou smetanu a citrónovou šťávu a necháme 2 hodiny odležet při pokojové teplotě. Fazole promyjeme. Na pánvi osmažíme slaninu do křupava, přidáme celer a mrkev a 2 minuty osmažíme. Dáme stranou a držíme v teple. V hluboké pánvi smícháme fazole, vodu a vývar, přidáme slaninu se zeleninou, drcený česnek a cibuli, osolíme a opepříme, přivedeme k varu a vaříme asi 2 hodiny, až jsou fazole měkké. Podáváme s rýží a mexickou omáčkou, kterou servírujeme v malé misce.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka