Čočka se zeleným pepřem - recept cpt. Cooka
4 porce: 40 dkg čočky, 2 l vody, 4 lžíce oleje, 1 velká cibule, sůl, 1 lžíce zeleného pepře, 3 nakládané okurky
Čočku namočenou alespoň 2 hodiny vaříme ve vodě asi 20 minut, nesolíme. Když je měkká, ocedíme ji (zbylou vodu můžeme použít na polévku).
V kastrolu na oleji osmahneme drobně nakrájenou cibuli, přidáme čočku, pepř, osolíme a přisypeme jemně na kostičky nakrájené okurky. Promícháme. Je-li třeba, přidáme malé množství vody a ještě asi 5 minut prohřejeme. Čočku podáváme se sázeným vejcem, opečenou slaninou, uzeným masem či uzeninou, nebo i vařeným vepřovým či hovězím masem.
Obměna: místo sterilovaných okurek použijeme lžíci kaparů. Tuto 'vznešenější' čočku podáváme na Silvestra jako tradiční pokrm, mající přinést v příštím roce dostatek peněz.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka