Smažená kantonská rýže - recept cpt. Cooka
4 porce: 20 dkg rýže, 5 dkg vařené uzené šunky, 10 dkg krevet oloupaných čerstvých nebo z konzervy, 3 vejce, 3 mladé naťové cibulky, 5 dkg zeleného hrášku, 1 lžíce sójové omáčky, sůl, 3 lžíce oleje na smažení, 5 dl vody na vaření rýže
Rýži opláchneme pod tekoucí vodou. Vaříme ve vodě 20 minut pod pokličkou. Scedíme a odložíme. Cibulky oloupáme, umyjeme a usekáme nadrobno. Vejce rozšleháme se sójovou omáčkou. Přidáme polovinu rozkrájené cibulky a pečlivě promícháme. Z této hmoty usmažíme na 1/3 rozpáleného oleje tenkou omeletu, zrůžovělou po obou stranách. Necháme ji vystydnout a nakrájíme na tenké proužky.
Na další části silně rozpáleného oleje smažíme 1 minutu osolené krevety. Přidáme šunku a zelený hrášek. Smažíme za stálého míchání ještě 2 minuty. Přendáme do nádoby s nakrájenou omeletou.
Na zbytku oleje za stálého míchání osmažíme rýži se zbytkem cibule. Po 3 minutách stáhneme plamen, přidáme další ingredience a jemně promícháme. Necháme ještě 2 minuty na plotně. Podáváme tak, aby všechny součásti byly zřetelně viditelné.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka