Smaragdová rýže - recept cpt. Cooka
4 porce: 30 dkg rýže, 8 dkg kořenové zeleniny, 4 vejce, 20 dkg špenátového protlaku, 1 cibule, 1 lžíce oleje, 2 stroužky česneku, 10 dkg parmazánu (může být i jiný tvrdý sýr), 1 dl šlehačky nebo neslazené kondenzované mléko, sůl, pažitka nebo zelená petrželka, 1 l acidofilního mléka nebo biokys, kysaná smetana
Jemně sekanou cibuli zpěníme na oleji, přidáme zmrazený špenátový protlak a podusíme. Po zchladnutí vmícháme žloutky, prolisovaný česnek, rýži uvařenou společně s kořenovou zeleninou pokrájenou na drobné kostičky, strouhaný sýr a šlehačku nebo neslazené kondenzované mléko. Osolíme a nakonec lehce vmícháme sníh ušlehaný z bílků. Směsí naplníme dobře vymazanou formu - nejlépe kruhovou - a ve středně vyhřáté troubě upečeme. Formu můžeme též vložit do kastrolu s vodou a vařit ve vodní lázni. Hotový nákyp posypeme sekanou petrželkou nebo pažitkou a podáváme s biokysem nebo acidofilním mlékem či kysanou smetanou.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka