Pilaf s hráškem - recept cpt. Cooka
4 porce: 1.5 dl smetany, 1 špetka kurkumy, 1/2 lžičky mleté skořice, 1 špetka hřebíčku (mletého), sůl, 4 lžíce oleje, 1/2 lžičky římského kmínu (mletého), 1/2 lžičky mletého zázvoru, 1/2 lžičky koriandru (mletého), 40 dkg zeleného hrášku, 40 dkg rýže, 6.5 dl vody
Smetanu promícháme s kurkumou, skořicí, mletým hřebíčkem a solí.
V kastrolu rozehřejeme olej, opečeme na něm zázvor, kmín a koriandr. Vmícháme propranou rýži a opékáme za stálého míchání. Pak zalijeme vodou, přivedeme k varu a pomalu vaříme. Po 10 minutách přidáme hrášek (je-li z konzervy, dáme jej až do hotové rýže). Měkkou rýži s hráškem zalijeme smetanou a ještě 10 minut dusíme na velmi malém ohni. Podáváme jako bezmasé jídlo nebo doplníme kolečky vařených vajec, popřípadě i uzeninou (to je ovšem neindické), nebo i podušeným, předtím nabobtnalým sójovým masem (granulát nebo kostky).
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka