Vdolky se švestkami - recept cpt. Cooka
4 porce: 50 dkg polohrubé mouky, 5 dkg tuku, 1/4 l mléka, 1 žloutek, 8 dkg moučkového cukru, sůl, 3 dkg kvasnic, 1 vařená studená brambora, švestka, máslo na omaštění
Z droždí, lžičky cukru a části mléka připravíme kvásek a necháme vykynout. Do mísy dáme prosátou mouku, sůl, jemně nastrouhaný brambor smíchaný s rozehřátým tukem, žloutek rozkvedlaný v mléce a vykynutý kvásek. Z přísad vypracujeme hladké tužší těsto, které necháme vykynout. Potom vyválíme na tlustší placku, nakrájíme na čtverce a do každého dáme 2 vypeckované švestky a trochu cukru. Dobře je uzavřeme, zakulatíme a vložíme na slabě pomazaný plech dál od sebe. Potřeme mlékem a v předehřáté troubě upečeme. Upečené vdolečky pomažeme peroutkou po obou stranách rozehřátým máslem.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka