Rýžový nákyp s malými jablíčky - recept cpt. Cooka
4 porce: 30 dkg rýže, 1 l mléka, sůl, 12 dkg tuku, 10 dkg moučkového cukru, 5 vajec, citrónová kůra, 1 kg malých jablek, 3 dkg lískových ořechů, 3 dkg rozinek, moučkový cukr, mletá skořice na obalení jablíček, tuk, strouhanka na formu
Přebranou, dobře omytou a spařenou rýži zalijeme mlékem, osolíme, přidáme asi 40 g tuku a uvaříme doměkka. Je-li třeba, přidáme trochu vody. Uvařenou rýži necháme vychladnout. Změklý tuk, cukr a žloutky utřeme do pěny, přidáme citrónovou kůru a vmícháme do prochladlé rýže. Z 5 bílků ušleháme tuhý sníh a lehce zabalíme do rýže. Potom oloupeme jablíčka, odstraníme jadřinec a do otvoru vložíme nahrubo rozsekané oříšky smíchané s čistými rozinkami. Každé jablíčko obalíme v moučkovém cukru se skořicí. Zapékací mísu vymažeme tukem, vysypeme strouhankou a naplníme polovinou připravené rýže. Na ni naklademe obalená jablíčka a zakryjeme druhou polovinou rýže. Povrch pokapeme zbývajícím tukem a dáme do středně horké trouby péci. Hotový moučník posypeme moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým cukrem.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka