Polévka ovarová - recept cpt. Cooka
10 porcí: 1/2 vepřové hlavy, sůl, mletý pepř, česnek, majoránka, kořenová zelenina, 1 cibule, kroupy
Tato polévka se většinou vaří jen po zabijačce, a to z podbradku, hlavy, plic, jazyka, jater, ledvinek, sleziny. Můžeme ji však uvařit též jen z vepřové hlavy kdykoliv jindy. Přidáváme do ní zeleninu, celer, petržel, mrkev a cibuli. Do čisté přecezené polévky, která je velmi mastná, vkládáme na talíř zvlášť vařené kroupy, okořeníme ji utřeným česnekem a rozemnutou majoránkou, po případě trochou pepře. Protože polévky bývá mnoho, odložíme část čisté pro příští dny v chladnu. S polévky musíme však sebrat tuk a občas ji zamícháme, aby vyšla pára a polévka co nejdříve vychladla, jinak snadno zkysne. Dobře uložená vydrží v zimě několik dní.
Polévka trdelná (s krví) upraví se z polévky ovarové. Do druhé její čisté poloviny dáme totiž vařit jaternice a jelita. Protože na nich bývají stopy krve nebo některé jelito praskne, polévka ztmaví a částečně se zahustí. Koření se stejně jako polévka ovarová, rovněž se do ní vkládají kroupy zvlášť vařené. Musíme ji ihned spotřebovat, neboť se rychle kazí jako ostatně všechny výrobky z krve. Můžeme ji uvařit i jindy než při zabijačce, když na zpěněné cibulce udusíme hrneček rozkloktané krve a pak zavaříme do vývaru z vepřové hlavy. Má hodnotu živící.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka