Krupicový nákyp zapečený - recept cpt. Cooka
4 porce: 1 l mléka, sůl, 4 dkg másla, 5 dkg moučkového cukru, 13 dkg krupice, 3 vejce, citrónová kůra, 6 dkg rozinek, 15 dkg čerstvého nebo zavařeného ovoce, ovocný sirup (nebo kompot)
Do vařícího mléka přidáme špetku soli, máslo a cukr. Za stálého míchání pozvolna vsypeme krupici a na mírném ohni uvaříme hustou kaši. Po vychladnutí do ní přimícháme žloutky, nastrouhanou citrónovou kůru, spařené rozinky, oprané drobné ovoce (jahody, maliny) nebo pokrájené odcezené kompotované meruňky či broskve, nakonec sníh z bílků. Kaši přendáme do vymaštěné dortové formy nebo zapékací misky a při mírné teplotě zapečeme v troubě. Krupicový nákyp podáváme teplý, přelitý sirupem nebo s kompotem.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka