Polévka játrová - recept cpt. Cooka
4 porce:  1/4 kg vepřových jater (sleziny nebo ledviny), 1  cibule nebo pórek, kořenová zelenina, 2 lžíce tuku, 1 lžíce hladké mouky na jíšku, sůl, bobkový list, mletý pepř,  špetka tymiánu
Nejprve na omastku zpěníme nakrájenou kořenovou zeleninu spolu s cibulí nebo pórem. Můžeme přidat i jinou, podle libosti. Pak k zelenině přidáme na větší kusy pokrájená játra, bobkový list, pepř, špetku tymiánu a chvilku dusíme. Podlijeme vodu a přecedíme. Koření vybereme, játra i zeleninu umeleme na masovém strojku. Odvar zahustíme jíškou, přidáme umletou směs a povaříme. Polévka je sama o sobě dosti hustá, ale mohou se do ní vložit zvlášť vařené brambory nebo osmažený chléb.
Dobrá sestava: Játrová polévka, kynuté nebo houskové knedlíky a špenát. Játra v polévce živí, knedlíky sytí a špenát nebo jiná zelenina přidá látky ochranné.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka