Jablková žemlovka - recept cpt. Cooka
4 porce: 1 kg jablek, 6 rohlíků (sladké), 5 dkg rozinek, 5 dkg mandlí, 1/4 l mléka, 2 vejce, 10 dkg másla, 5 dkg moučkového cukru
Rohlíky nakrájíme na plátky a polijeme mlékem s rozmíchanými žloutky, cukrem a částí rozpuštěného másla. Ohnivzdornou nádobu dobře vymažeme tukem, naskládáme navlhčené housky, na ně nastrouhaná jablka, rozinky, sekané loupané mandle. Trochu pocukrujeme. Vrstvy střídáme, nahoře zůstanou housky. Zapečeme v troubě, pak polijeme zbylým mlékem. Po upečení pokryjeme žemlovku ušlehaným sněhem s trochou cukru a dáme do trouby, až sníh zrůžoví.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka