Pikantní nakyslá polévka - recept cpt. Cooka
4 porce: 6 dl masového vývaru, 12 dkg syrové vepřové panenské, 1 vejce, 4 aromatické houby nebo sušené hřiby, 2 lžíce škrobové moučky, 1 lžíce vodky, 1 lžíce bílého vinného octa, 2 lžíce sójové omáčky, 2 jarní cibulky 'sečky', sůl, mletý pepř
Houby namočíme na 20 minut do vlažné vody a pak je v té vodě 25 minut vaříme. Vyjmeme, scedíme a odřízneme třeně. Kloboučky pokrájíme na čtvrtky. Maso nakrájíme na tenké plátky a pak na proužky. Vejce rozmícháme vidličkou na jednolitou hmotu.
V 1.5 litrové nádobě uvedeme do varu vývar, pak přidáme maso a houby. Na mírném plameni vaříme 2 minuty. Pak přidáme vodu, sójovou omáčku a ocet. Osolíme a opepříme. Vaříme další 2 minuty. Přilejeme bramborovou moučku rozmíchanou v menším množství vody. Za stálého míchání vaříme na mírném ohni do zhoustnutí.
Tenkým praménkem vléváme rozšlehané vejce a mícháme, až se srazí na tenká vlákna. Posypeme sekanou cibulkou a ihned podáváme.
Příprava čínského masového vývaru: 1 kg kostí nebo masa se zaleje 2 litry studené vody, přidá se i 1 cibule, 1 snítka celeru, pepř, event. trošku anýzu a zázvoru, uvede se do varu a vaří se na mírném plameni asi 1.5 hodiny, přičemž sbíráme s povrchu pěnu. Hotový procezený vývar je pak třeba silně ochladit a odstranit z něho zbytečný tuk. V ledničce je lze uchovat přinejmenším 6 dnů.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka