Omeleta plněná špenátem - recept cpt. Cooka
4 porce: 20 dkg polohrubé mouky, 1.5 dl vody, 1.5 dl mléka, 2 vejce, sůl, 4 dkg tuku na smažení, 10 dkg eidamu,
Náplň: 45 dkg zmrazeného špenátového protlaku, 2 dkg anglické slaniny, 1 žloutek, 1/2 dl mléka, 5 stroužků česneku, sůl
Do misky dáme mouku, mléko, vodu, žloutky, sůl a promícháme. Těsto necháme odstát.
Anglickou slaninu nakrájíme na drobné kostičky a necháme ji na pánvi zesklovatět. Přidáme zmražený špenát a pánev přikryjeme pokličkou. Česnek utřeme se solí a vmícháme jej k rozmrzlému špenátu. Dusíme jej 2 minuty, potom přidáme žloutek a mléko, dobře promícháme a krátce prohřejeme. Na jemném struhadle nastrouháme sýr Eidam.
Z bílku ušleháme tuhý sníh, který zlehka vmícháme do odstátého těsta. Na pánvi rozehřejeme část tuku, usmažíme postupně omelety, dvě na porci. Hotové omelety naplníme dušeným špenátem, stočíme a posypeme strouhaným sýrem.
Tip: Tuk na smažení můžeme nahradit anglickou slaninou pokrájenou na malé kostičky. Vždy 10 g slaniny dáme na pánev, a když zesklovatí, zalijeme ji těstem.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka