Sýrový cibulový koláč - recept cpt. Cooka
4 porce: 10 dkg másla, sůl, 63 dl vody, 20 dkg hladké mouky, tuk na formu,
Náplň: 40 dkg cibule, 5 dkg rostlinného tuku, 1/8 l kysané smetany, 1 lžíce hladké mouky, 2 žloutky, 15 dkg tvrdého sýra (parmazánu, goudy, ementálu), sůl, zelená petrželka nebo pažitka
Máslo utřeme v míse se solí, postupně přidáváme a zatíráme vodu střídavě s moukou. Dobře propracujeme vláčné těsto, a když se už nelepí, dáme je odpočinout. Cibuli nakrájíme na plátky, osmažíme ji na tuku jen dožluta, aby zůstala měkká a vláčná. Přilijeme smetanu, ve které rozmícháme mouku. Povaříme nahusto, pak přidáme žloutky, strouhaný sýr, sůl a nakonec petrželku. Odpočinuté těsto vyválíme na tenčí placku, naplníme jím vymaštěnou dortovou formu, potřeme náplní a navrch posypeme ještě trochou sýra. Pečeme půl hodiny v dobře předehřáté troubě. Koláč podáváme horký k čaji nebo k vínu.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka