Pizza neapolská - recept cpt. Cooka
4 porce:  

Těsto: 3 dkg kvasnic, 1.25 šálku vlažné vody,  špetka moučkového cukru, 3.5 šálku hladké mouky, 1/2 lžičky soli, 3/4 šálku olivového oleje,

Náplň: 2 lžíce oleje, 2  cibule, 5  rajčat, 3 lžíce rajčatového protlaku, 1 lžíce bazalky čerstvé rozsekané (nebo polovina suché), 1 lžička moučkového cukru, sůl, mletý pepř,  špetka dobromysli, 2 stroužky česneku, 30 dkg salámu nakrájeného na kostičky, 3 lžíce strouhaného tvrdého sýra, 6  sardelových řezů, 16  oliv nebo naložené feferonky,

Obměna A: 10 dkg ementálu nakrájeného na kostičky, 30 dkg salámu,

B: 20 dkg žampiónů nebo jiných hub, 20 dkg strouhaného tvrdého sýra, 4 plátky šunky nebo slaniny nakrájené na proužky,

C: 4  papriky zelené do omáčky, 50 dkg salámu, 6 lžic strouhaného tvrdého sýra, 2  feferonky,

D: 1  cibule do omáčky z rajčat, 4 zelené papriky, 4 lžíce kysané smetany (do níž jsme rozmíchali po 1 vajíčku na porci),  špetka muškátového oříšku,

E: 5 lžic tvrdého sýra nastrouhaného do omáčky, 1 konzerva tuňáka v oleji, několik  sardelových řezů, krabí maso zmrazené (nebo konzerva), 30 dkg salámu

Droždí smícháme se čtyřmi polévkovými lžícemi vlažné vody s cukrem a dáme na teplé místo, aby vzešlo. Sůl a mouka se dá do mísy, uprostřed se vytvoří důlek, kam vlijeme droždí, zbytek vody a olej. Dobře propracujeme. Necháme kynout hodinu. Pak uděláme koláče o průměru 17 cm a s náplní pokapanou olejem pečeme na dobře vymaštěném plechu nebo na třech vrstvách vyformovaného alobalu.
Z oleje, cibule, rajčatového protlaku, bazalky, česneku, cukru, soli, pepře udusíme hustou omáčku, do které dáme 300 g salámu, pokrájené olivy nebo feferonky a natřeme na těsto. Posypeme strouhaným sýrem a poklademe sardelkami.
Pizza se jí teplá. Koláče se rozkrájejí na větší řezy. Je to jedno z národních a oblíbených italských jídel.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka