Cibulový slaný koláč - recept cpt. Cooka
4 porce: 12 dkg másla, 25 dkg hladké mouky, 4 lžíce vody, sůl,
náplň: 50 dkg cibule, 1.25 dl šlehačky, 1 lžička hladké mouky, 2 žloutky, 4 dkg másla, sůl
V míse prsty promícháme mouku s máslem, až se spojí do žmolků. Pak přidáme osolenou vodu a lehce propracujeme. Když se nám těsto přestane lepit na prsty, necháme ho deset minut odpočinout.
Mezitím si uděláme náplň. Na másle dozlatova osmažíme drobně pokrájenou cibulku, kterou zaprášíme moukou a zalijeme šlehačkou. Do vychladlé cibulové kaše vmícháme žloutky, pepř a sůl.
Odpočaté těsto vyválíme na tři milimetry silnou, kruhovou placku a vložíme ji do vymaštěné koláčové formy. Na takto připravené těsto rovnoměrně rozetřeme náplň a dáme péci asi na dobu třiceti minut do vyhřáté trouby.
Cibulový koláč jíme hodně teplý, doplněný horkým, čistým a silným hovězím bujónem a orosenou sklenkou studeného bílého vína.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka