Zelný závin - recept cpt. Cooka
6 porcí: 1 balíček lístkového těsta, 1/2 hlávky zelí, 1 kostka bujónu (masox), 2 lžíce octa, 1 lžíce moučkového cukru, 1 lžička kmínu, 2 dkg másla, 3 cibule, 36 dkg mletého masa, sůl, mletý pepř, mletá paprika, 40 dkg fazolí, 20 dkg ementálu (primátor), 2 dkg strouhanky, 1 vejce na potření
Bílé zelí opereme, vyřízneme košťál a hlávku rozebereme na jednotlivé listy. Do velkého hrnce dáme vařit vodu s octem a masoxem, osolíme a přidáme cukr a kmín. Do vroucí vody vložíme zelné listy a necháme je 5 minut spařit. Potom je vyjmeme, dáme okapat a vychladnout.
Oloupeme cibuli, nakrájíme ji nadrobno a osmahneme na rozpuštěném másle, až zesklovatí. Potom přidáme mleté maso, které za stálého míchání opékáme asi 5 minut. Nakonec směs osolíme, okořeníme a necháme vychladnout.
Strouhanku smícháme s nastrouhaným tvrdým sýrem. Fazole uvaříme doměkka. Použijeme-li sterilované, necháme je pouze dobře okapat.
Listové těsto rozválíme na pomoučeném vále na plát asi 4 mm silný, posypeme jej směsí strouhanky a sýra, na ni rovnoměrně rozložíme zelné listy, které potřeme masovou náplní. Do středu urovnáme fazole a plát svineme. Konce závinu dobře přitiskneme k sobě nebo je podhrneme. Troubu předehřejeme na 220 °C. Závin opatrně přeneseme na vodou vypláchnutý plech a potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme dozlatova. Během pečení ještě potíráme závin vejcem. Upečený závin nakrájíme na plátky a podáváme.
Tip: Chceme-li závin snadno svinout, rozválíme těsto na pomoučené utěrce. Utěrku nadzvedneme a naplněné těsto rolujeme.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka