Vrtulky s paprikami a lilkem - recept cpt. Cooka
5 porcí: 50 dkg těstovin - vrtulek, 2 lilky, 2 zelené papriky, 5 lžic extra virgin olivového oleje, 1 cibule, 1 snítka bazalky, 50 dkg rajčat na omáčku nebo přírodních z plechovky, olej na smažení lilků, sůl, mletý pepř, ovčí sýr (strouhaný mančský suchý nebo roncal)
Spaříme dozrálá rajčata, oloupeme je, rozkrájíme dužinu na malé kousky a odstraníme semínka. Nakrájíme papriky na krátké proužky a odstraníme blanky a semínka. Neloupané lilky nakrájíme na kolečka a odstraníme semínka pouze tehdy, jsou-li příliš velká. Osmažíme je na velkém množství oleje, vyjmeme je, když jsou osmaženy dozlatova a položíme je na savý papír. Ochutíme je několika špetkami soli a pepře a udržujeme je teplé. V kastrolu osmahneme na oleji pokrájenou cibuli. Když se zbarví dozlatova, přidáme papriky. Pak přidáme rajčata. Osolíme, opepříme a necháme povařit na mírném ohni asi patnáct minut.
Těstovinu dáme vařit zvlášť do vydatného množství vřící vody, slabě osolené, a občas ji během vaření zamícháme. Když je těstovina správně uvařena ('al dente'), necháme ji okapat a ochutíme připravenou omáčkou. Vhodíme do servírovací mísy, posypeme strouhaným sýrem a ozdobíme smaženými lilky.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka