Valencijská „Fideuá“ - recept cpt. Cooka
5 porcí: 50 dkg nudlí perlových (dutých tlustých nudlí), 5 garnátů (mořských ráčků), 15 středně velkých krevet, 1 malý ďas mořský, 25 dkg rajčat (oloupaných, okapaných a bez semínek) nebo přírodních z plechovky, 3/4 dl extra virgin olivového oleje, 1 kolečko cibule, 2 stroužky česneku, 1 snítka zelené petrželky, šafrán,
Rybí vývar: 1.5 l vody (vařené s hlavou ďasa mořského a krevetami), mrkev, cibule, česnek, zelená petrželka, bobkový list, několik kuliček celého pepře, sůl
V pánvi na paellu osmahneme na oleji nadrobno nakrájenou cibuli. Když začne dostávat nazlátlou barvu, přidáme dužinu z přezrálých rajčat rozkrájenou na malé kousky. Neustále mícháme vařečkou, aby se hmota osmažila rovnoměrně.
Jakmile jsou rajčata a cibule správně osmahnuté, přidáme středně velké garnáty, krevety a nakonec pokrájeného ďasa mořského. To vše obracíme, aby se osmahly stejnoměrně. Pak přilijeme dobře procezený vývar z ryb a zeleniny s drobně posekaným česnekem, petrželkou a šafránem a když začne vřít, nasypeme do něj velmi roztroušeně nudle. Necháme povařit asi 7-8 minut na mírném ohni a občas během vaření zamícháme.
Podáváme v téže pánvi na paellu, ozdobené několika plátky citrónu. Tento pokrm je výtečný, nenadýmá a dobře se zažívá.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka