Taglierini s omáčkou „Pesto“ - recept cpt. Cooka
5 porcí: 50 dkg těstovin taglierini, 1 hrst čerstvé bazalky, 2 stroužky česneku, 1/2 lžíce zlehka opražených piniových semínek, 5 dkg parmazánu, 5 dkg jemně strouhaného mančského sýra, 1 sklenka extra virgin olivového oleje, sůl, bílý pepř
Rozetřeme v moždíři česnek, piniové oříšky a bazalku se špetkou pepře a troškou soli tak, aby si bylinky zachovaly svoji zelenou barvu. Přidáme strouhaný sýr a dobře promícháme. Pak v malých dávkách přidáváme olej a neustále mícháme, dokud se nevytvoří velmi soudržný jemný krém.
Těstovinu dáme vařit zvlášť do vydatného množství vřící vody, slabě osolené, a občas ji během vaření zamícháme. Když je těstovina správně uvařena (”al dente”), necháme ji okapat a ochutíme připravenou zelenou omáčkou. Podáváme teplé, strouhaný sýr zvlášť.
Poznámka: Podle tradičního předpisu se má spolu s těstovinou vařit jeden brambor nakrájený na drobné proužky.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka