Špenátový nákyp s nudlemi - recept cpt. Cooka
4 porce: 1 kg čerstvého špenátu, 2 dkg cibule, 8 dkg tuku, 40 dkg goudy, 8 dkg hladké mouky, 1/4 l masového vývaru, 1 vejce, 1 žloutek, sůl, mletý pepř, muškátový oříšek, 20 dkg širokých nudlí, tuk na vymazání kastrolu
Opraný špenát dáme okapat. Ve velkém kastrolu rozehřejeme menší část g tuku a zpěníme na něm drobně nakrájenou cibuli, přidáme okapaný špenát a pak jej asi pět minut dusíme, vyjmeme a dáme stranou. Na hrubém struhadle ustrouháme sýr. Na pánvi rozehřejeme zbylý tuk, přidáme mouku, podusíme, zalijeme smetanou, rozmícháme a za stálého míchání přilijeme vývar. Potom přidáme 1/3 sýra a necháme jej v omáčce rozpustit. Stáhneme z plamene a do horké omáčky vložíme celé vejce rozkvedlané se žloutkem. Ochutíme solí, pepřem a strouhaným muškátovým oříškem. Odměříme 1/8 l omáčky a vmícháme ji do špenátu s cibulí. Široké nudle uvaříme v osolené vodě. Ocedíme je, prolijeme studenou vodou a dáme okapat. Kastrol vymažeme tukem, na dno položíme vrstvu nudlí, na ni špenát, opět nudle, nakonec vše zalijeme sýrovou omáčkou a zasypeme zbylým strouhaným sýrem. V předehřáté troubě asi 30 minut zapékáme. Podáváme s hlávkovým salátem.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka