Špagety s mušlemi - recept cpt. Cooka
5 porcí: 50 dkg špaget, 1 kg slávek (je důležité, aby byly úplně čerstvé), 50 dkg rajčat dozrálých na omáčku nebo loupaných přírodních z plechovky, 3/4 dl extra virgin olivového oleje, 2 stroužky česneku, 1 snítka zelené petrželky, sůl, mletý pepř
Slávky důkladně opláchneme pod proudem studené vody přímo z vodovodu. Pak je vložíme do pánve se lžící oleje a na prudkém ohni je silně zahřejeme. Jakmile se otevřou, stáhneme pánev z ohně, slijeme vodu z mušlí a necháme ji odstát, aby se usadil písek. Lžičkou oddělíme slávky od lastur a odložíme je na talíř.
V kastrolu lehce osmahneme na oleji celé stroužky česneku nebo pokrájené s několika lístky petrželky. Přidáme přecezenou vodu z mušlí. Zamícháme, necháme ji, aby se trochu odpařila a přidáme pokrájená dozrálá rajčata, oloupaná, zbavená semínek a přecezená. Osolíme, opepříme a necháme povařit asi deset minut. Přidáme slávky a stáhneme z ohně po prvním uvedení do varu.
Těstovinu dáme vařit zvlášť do vydatného množství vřící vody, slabě osolené, a občas ji během vaření zamícháme. Když je těstovina správně uvařena (”al dente”), necháme ji hned okapat a ochutíme připravenou omáčkou. Před podáváním posypeme zbylou posekanou petrželkou.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka