Špagety podle dona Camila - recept cpt. Cooka
5 porcí: 50 dkg špaget, 15 dkg domácí šunky, 5 dkg slaniny, 1/2 dl extra virgin olivového oleje, 1/2 cibule, 1 stroužek česneku, 1 snítka zelené petrželky, 1 snítka celerové natě, 1 snítka bazalky, sůl, celý pepř, 1 strouhaný parmazán
Těstovinu dáme vařit do vydatného množství vařící vody, slabě osolené, a po dobu vaření ji občas zamícháme. Zatímco se těstovina vaří, nakrájíme na prkénku společně slaninu a zeleninu.
V hliněné nádobě lehce osmažíme na oleji na velmi mírném ohni pokrájenou směs zeleniny se slaninou. Když směs začne dostávat zlatavou barvu, přidáme šunku nakrájenou na tenké proužky. Smažíme zlehka ještě několik minut, přidáme vonné byliny, osolíme a odstavíme z ohně.
Když je těstovina správně uvařena (”al dente”), necháme ji odkapat, vhodíme do servírovací mísy, ochutíme připravenou omáčkou a posypeme čerstvě umletým pepřem. Podáváme hodně teplé, strouhaný sýr zvlášť.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka