Špagety „Peppone“ - recept cpt. Cooka
5 porcí: 50 dkg špaget, 7.5 dkg másla, 5 dkg strouhaného parmazánu, kousek baskické feferonek, 5 lžic rozmačkaných přírodních rajčat, 1 sklenka vodky, 2 dl smetany nebo tekuté šlehačky, sůl, mletý pepř
Těstovinu dáme vařit zvlášť do vydatného množství vřící vody, slabě osolené, a občas ji během vaření zamícháme. Zatímco se těstovina vaří, připravíme omáčku: v dostatečně velké pánvi ohřejeme máslo a jakmile se roztopí, přidáme feferon a rajčata. Přitom neustále mícháme, aby se obsah nespálil. Pak přidáme smetanu, přitom nepřestáváme míchat. Jakmile se dostaví var, přilijeme vodku. Po několika okamžicích přidáme strouhaný sýr, dobře zamícháme, přidáme špetku pepře a osolíme podle chuti. Stáhneme z ohně a čekáme, dokud se vaří těstovina.
Když je těstovina správně uvařena (”al dente”), necháme ji okapat, vhodíme do pánve s omáčkou, pánev znova postavíme na oheň a dobře zamícháme. Podáváme v nahřáté hluboké míse.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka