Boloňské špagety - recept cpt. Cooka
4 porce: 40 dkg špaget, 3 lžíce olivového oleje, 1 cibule, trochu celeru, 1 mrkev, 5 dkg slaniny, 10 dkg mletého masa, 8 dkg drůbežích jater, 2 stroužky česneku, 1 lžíce rajčatového protlaku, sůl, 2 lžičky milánské směsi, 2 lžíce másla (margarinu), 10 dkg tvrdého sýra (parmezán aj.), 1 dl bílého vína (volitelně)
Na oleji osmahneme nakrájenou cibuli, celer, mrkev, slaninu. Přidáme maso a plátky česneku a opékáme do červena. Pak přidáme nakrájená játra, protlak, sklenku vody, vývaru nebo bílého vína, milánskou směs koření 'Špagety', osolíme a dusíme asi 20 minut. Místo celeru a mrkve můžeme použít 4 lžíce sušené polévkové směsi Avokádo (předem namočené). Mezitím uvaříme ve slané vodě špagety, omastíme máslem. Podáváme je přelité připravenou masovozeleninovou omáčkou a sypeme strouhaným sýrem.
Obměna: místo části mletého masa můžeme použít nabobtnalé sójové maso (granulát, holandské maso apod.).
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka