Slovenské halušky - recept cpt. Cooka
4 porce:  30 dkg hrubé mouky, 4 dkg tuku, 2  vejce, 1/4 l mléka, 1/8 l kysané smetany, 1/8 kg brynzy, 6 dkg slaniny, kopr
Dělají se také z těsta jako na noky, ale bez prášku, a zavařují se malinké kousíčky s pomocí prkénka a nože jako původní 'strapačky' ze syrových bramborů (viz příslušný recept). Vaříme je několik minut, nejvýše 5, vybereme cedníkem a dáme na mísu, na které jsme rozmíchaly ovčí brynzu s trochou kyselé smetany, pro chuť můžeme přidat i sekaný kopr. Když jsou všechny již uvařené (vaříme je postupně), ještě je nahoře omastíme rozpuštěným máslem. Nedáme-li smetanu, omastíme je rozpuštěnou slaninou.
Dobrá sestava: Halušky s brynzou a salát rajský, okurkový, hlávkový atd.
Brynza jako každý sýr bílkovinami živí, halušky sytí a salát přidá látky ochranné.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka