Ruský salát - recept cpt. Cooka
1 porce:  7 dkg brambor, 10 g mrkve, 10 g hrachu (konzervovaného nebo uvařeného), 1.2 dkg nakládaných okurek, 2 dkg paprik nebo párku či uzeniny, 1/4  vejce, 2 g soli, citrónová šťáva, 5 dkg majonézy
Umyté neloupané brambory vložíme do studené vody a přidáme trochu soli. Zahříváme do varu a potom odstavíme na mírný oheň (snížíme o jeden stupeň na sporáku). Vaříme do měkka, teplé loupeme, necháme vystydnout, nakrájíme na drobné kousky velikosti hrachového zrna. Mrkev umyjeme, dáme do teplé vody a vaříme do měkka. Teplá se oloupe a studená nakrájí na kousky stejné velikosti. Hrách ocedíme. Kyselé okurky nakrájíme nadrobno. Šunku a uvařené vejce krájíme také nadrobno. Připravené suroviny lehce posolíme a promícháme důkladně s majonézou. Dochutíme solí a citrónovou šťávou, jak je potřeba. Hotový salát zformujeme do tvaru kruhu, elipsy nebo čtverce, uhladíme, ozdobíme pruhy z majonézy, máslem, plátky uvařené mrkve nebo kyselé okurky, kousky petrželky, zeleným z cibule nebo pórku, nebo plátky uvařeného vejce, mrkve atd. Ruský salát musí být hutný a hustý.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka