Bramborový salát s vařenou majonézou - recept cpt. Cooka
4 porce: 1/4 l plnotučného mléka, 2 žloutky, 1 lžíce polohrubé mouky, ocet, citrón, sůl, 4 lžíce oleje, 8 menších brambor, 2 sladkokyselé nakládané okurky, 1 malá cibule
Z odměřeného mléka odebereme 1/2 šálku a rozkvedláme v něm žloutky. Ostatní mléko smícháme s moukou a dáme vařit. Do vařícího přilijeme žloutky, rozkvedlané v mléce. Mícháme na plotně jen do zhoustnutí. Nesmí se vařit. Po odstavení z plotny přidáme citrónovou šťávu, podle obliby též trochu hořčice, sůl a necháme vychladnout. Cibuli drobně nakrájíme a s trochou octa povaříme a dáme vychladnout. Brambory nakrájíme na plátky, přidáme cibuli, okurky, vařenou majonézu smíchanou s olejem a dobře promícháme. Podáváme vychlazený.
Obměna: Místo mléka použijeme silného hovězího vývaru.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka