Lepenice - recept cpt. Cooka
4 porce: 80 dkg brambor, 40 dkg kysaného zelí, 2 středně velké cibule, 3 lžíce vepřového sádla, sůl, kmín
Oloupané brambory uvaříme s kmínem v osolené vodě. Na lžíci sádla osmahneme jednu polovinu nadrobno nakrájené cibule, přidáme scezené a překrájené kyselé zelí, osolíme a podusíme s kmínem. Uvařené brambory slijeme, rozšťoucháme se scezenou šťávou ze zelí na kaši a vmícháme do ní podušené zelí. Podáváme omaštěné sádlem a posypeme osmahnutou cibulí.
Toto jídlo, kterému se také říká lepenec, maňas, machout nebo šláchorec, je možné připravit tak, že se překrájené kyselé zelí nedusí všechno, nýbrž odebere se z něho asi jedna třetina, která se potom zamíchá do brambor spolu s dušeným zelím.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka