Bramborové škubánky - recept cpt. Cooka
4 porce:  1.5 kg brambor, 25 dkg hladké mouky, sůl, 15 dkg másla,

Na posypání: mák, tvaroh, moučkový cukr, tvrdý sýr (podle chuti)

Oloupané omyté brambory pokrájené na stejně velké kusy dáme vařit do horké slané vody. Uvaříme je dopoloměkka a přes polovinu vody z nich odlijeme zvlášť do hrnku. Brambory urovnáme vařečkou, jejímž obráceným koncem uděláme několik děr do brambor až ke dnu a zasypeme je moukou. Část vody nalijeme zpět na brambory, zakryjeme je poklicí a na pokraji plotny necháme asi 20 minut propařit. Pak škubánky dokonale ocedíme, dobře promačkáme a vařečkou dohladka vymícháme. Škubánky mají být tuhé, ale ne mazlavé. Mazlavé škubánky jsou z převařených brambor. Některé hospodyně dávají do škubánků polovinu mouky a polovinu krupice nebo jen krupici. Vymíchané škubánky vykrajujeme lžící namáčenou v tuku a sypeme podle chuti. Podáváme-li škubánky slané, vykrajujeme je do tuku a trochu opékáme. Jsou dobré také k masu se zelným salátem nebo se špenátem.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka