Bramborák - cmunda, vošouch, tóč, drn - recept cpt. Cooka
4 porce: 1 kg brambor, 15 dkg hladké mouky, 2 vejce, 1 špetka soli, česnek, mletý pepř, majoránka nebo směs koření na bramborák, vepřové sádlo nebo jiný tuk na smažení,
volitelně: 1 cibule, uzené maso, čerstvé houby, klobása, škvarek
Brambory oloupeme, jemně nastrouháme, hned přidáme mouku, vejce, sůl a směs koření do bramboráku (nebo utřený česnek, mletý pepř a majoránku), případně některý další doplněk. Dobře promícháme. Na pánvi rozehřejeme dostatek tuku a lžící roztíráme těsto do tvaru placek nebo oválků. Pečeme na středně silném ohni dozlatova. (Pečeme-li prudce, placka se nepropeče, na malém ohni nasákne tukem.)
Stejně jako z brambor se dají připravit podobné placky výborné chuti z cuket a kedluben 'Gigant' s tím, že zeleninu nastrouháme na hrubší nudličky a přidáme vejce navíc.
S přídavkem droždí se z bramborákového těsta peče 'bramborová buchta' nebo 'litina' ve vymaštěném pekáči v troubě.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka