Bramborák (cmunda, sejkory, kramfleky) - recept cpt. Cooka
4 porce: 1 kg brambor, sůl, 1 vejce, 12 dkg hladké mouky, 4 stroužky česneku, majoránka, tuk na smažení (podle chuti možno kořenit pepřem, případně i mletým kmínem)
Syrové brambory oloupeme a jemně nastrouháme, vodu zpravidla nesléváme. Aby brambory nezhnědly, zasypeme je moukou. Okořeníme, osolíme, přidáme prolisovaný nebo utřený česnek a vejce a vše promícháme na hladké těstíčko.
Těsto klademe na pánev do rozpáleného tuku, lžící roztíráme na placky a opékáme po obou stranách dozlatova. Při pečení kontrolujeme teplotu, aby byly bramboráky dobře propečené a křupavé.
Varianty:
Bramborák se škvarky - do těsta přidáme 150 g posekaných a prohřátých škvarků.
Bramborák se zelím - do těsta přimícháme 180 g pokrájeného kyselého zelí.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka