Slovenské halušky strapačky - recept cpt. Cooka
4 porce: 1 kg brambor, 1 vejce, trochu mléka, 3/8 kg hladké mouky, 1/8 kg slaniny, 1/8 kg brynzy, sůl, kopr
Dělají se sice i z těsta moučného, ale pravé jsou ze syrových bramborů. Jsou jídlem asi tak častým a oblíbeným jako u nás houskové knedlíky. Syrové brambory oškrábeme a nastrouháme, přidáme sůl, vejce, trochu mléka a mouky tolik, aby bylo těsto řídké asi jako na noky. Těsto dobře vypracujeme a zavařujeme do vařící slané vody tak, že je dáme na malé prkénko a nožem přímo do vody odkrajujeme malé nočky. Uvařené dobře omastíme, nejlépe rozškvařenou slaninou, rozmícháme s brynzou a okořeníme podle možnosti ještě sekanou pažitkou nebo koprem (původní předpis Marie Vansové).
Dobrá sestava: Brynza jako každý sýr bílkovinami živí, halušky s tukem sytí a salát, který přidáme, dodá látky ochranné.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka