Chuděnické gloukačky - recept cpt. Cooka
4 porce: 75 dkg brambor, 15 dkg polohrubé mouky, sůl, 35 dkg kysaného zelí, 4 dkg tuku, 1 velká cibule, 5 dkg škvarků nebo slaniny
Oloupané syrové brambory nastrouháme na struhadle na křen a necháme v klidu 20 - 30 minut, aby se z brambor uvolnila voda. Slijeme ji, přičemž brambory lehce přitlačíme rukou, aby přebytečná voda vystoupila na povrch. Osolíme, přidáme mouku a vypracujeme hustší těsto. Na tuku osmažíme cibulku a dáme na ni dusit pokrájené kyselé zelí. Když počne měknout, podle potřeby je zředíme vodou a dochutíme a vhazujeme do něho noky vykrajované z bramborového těsta kávovou lžičkou. Po uvaření noků můžeme přimastit škvarky nebo rozpálenou na drobné kostičky nakrájenou slaninou.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka