Drůbková zadělávaná s játrovými knedlíčky - recept cpt. Cooka
6 porcí: polovina husích drůbků, 3 l vody, 10 dkg kořenové zeleniny, 3 dkg cibule, 10 dkg másla, 8 dkg hladké mouky, 1/4 l smetany, 1 žloutek, 2 g celého pepře, 2 g muškátového květu, sůl, zelená petrželka,
Na knedlíčky:: 15 dkg husích jater, 1 dkg česneku, 1 špetka majoránky, 1/2 g mletého pepře, 1/2 dl mléka, 3 dkg másla, 1 vejce, 10 dkg strouhanky, sůl
Dobře očištěné drůbky vaříme za mírného varu v osolené vodě s cibulí a celým pepřem. Zvlášť si v malé nádobě uvaříme zeleninu nakrájenou na kostičky. Z poloviny másla uděláme světlou jíšku, přidáme květ a zalijeme vývarem z vařených drůbků a uvařené zeleniny, dobře rozšleháme a necháme asi půl hodiny provařit. Ke konci vaření přidáme polovinu sladké smetany, ještě povaříme a polévku přecedíme přes jemné síto. Jako vložku dáme do polévky vařené drůbky nasekané na úhledné kousky, vařenou zeleninu a játrové knedlíčky, které uvaříme v propasírované polévce. Nakonec polévku dochutíme. Smetanu, žloutek a máslo nejprve rozšleháme v kotlíku a pak vlijeme za stálého míchání do polévky, kterou již nevaříme.
Játrové knedlíčky: husí játra nožem jemně naškrábeme a utřeme v hlubší misce s máslem, solí, pepřem, majoránkou a česnekem. Přidáme strouhanou housku navlhčenou mlékem a zpracujeme v směs, ze které děláme malé játrové knedlíčky.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka