Chlupaté knedlíky ze syrových a vařených brambor - recept cpt. Cooka
4 porce: 80 dkg syrových brambor, 15 dkg vařených brambor, 5 dkg hrubé mouky, sůl, 1 velká cibule, 5 dkg slaniny, 35 dkg kysaného zelí
Krajové názvy: bosáky, chlupáče, chlupáčky, klouzáky apod.
Oloupané syrové brambory nastrouháme na struhadle na křen a smícháme s moukou, přidáme nastrouhané vařené brambory a přebytečnou vodu slijeme. Osolíme, podle potřeby přidáme mouku, promícháme a mokrýma rukama nebo lžící tvarujeme knedlíky, které vaříme v osolené vařící vodě. Mezitím si na roztopené slanině nakrájené na kostičky osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli a v jiné nádobě doměkka dusíme pokrájené kyselé zelí.
Jakmile knedlíky vyplují na povrch, několik minut je ještě vaříme, potom odcedíme a omastíme cibulkou. Podáváme s dušeným zelím.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka