Bramborový závin - recept cpt. Cooka
4 porce: 40 dkg vařených brambor, sůl, 2 žloutky, 15 dkg hrubé mouky, 10 dkg strouhané housek, 4 dkg másla
Uvařené brambory po vychladnutí oloupeme, rozstrouháme a přidáme k nim žloutky, sůl a mouku. Rychle vypracujeme těsto, rozválíme je na placku a posypeme strouhankou osmaženou na polovině másla, případně ještě osmaženou cibulkou. Placku svineme do krátkého závinu a zabalíme do čisté utěrky, kterou jsme předtím namočili do studené vody a vyždímali. Utěrku na koncích zavážeme silnější nití a závin vaříme ve velkém kastrolu nebo v zakrytém pekáči v osolené vodě 30 - 35 minut.
Horký závin krájíme nití nebo vroubkovaným nožem na plátky a podáváme s dušeným špenátem nebo se zelím. V případě, že nepřidáme smaženou cibulku do závinu, můžeme jí plátky posypat. Tento závin lze též péci na plechu v troubě a podávat s dušenou zeleninou, např. kapustou, karotkou nebo hráškem.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka