Bramborové šlejšky - recept cpt. Cooka
4 porce: 10 brambor, hrubá mouka, 2 vejce, sůl, strouhanka
Někde jim říkají 'šuperlíky' nebo 'rejpulce'. Do hrubé pšeničné mouky dáme nastrouhané vařené brambory (některé hospodyně dávají polovinu procezených syrových), důkladně je s moukou promícháme, přidáme 2 vejce, těsto osolíme, řádně prohněteme a děláme drobné šlejšky (šišky). Vkládáme do vařící vody a provaříme (podle velikosti kolem deseti minut). Provařené ocedíme a hned dáme do pekáče, ve kterém jsme usmažili strouhanou housku, dobře protřeseme a trochu v troubě zapečeme. Podáváme se zelím nebo také sypané perníkem či zakapané medem - což chutná dětem. Zapíjíme sladkým nebo kysaným mlékem.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka