Drůběží polévka à la Hubertus - recept cpt. Cooka
4 porce: husí droby (nebo zbylá pečená drůbež a kosti), 3 l vody, 5 dkg cibule, 10 dkg slaniny, 1/2 g mleté papriky, 5 dkg másla, 1/4 l smetany, 8 dkg hladké mouky, 10 dkg sterilovaného hrášku, 1/2 g mletého pepře, 1/2 g celého pepře, sůl, polévkové koření, zelená petrželka, 10 dkg tvrdšího chleba
Drobně nakrájenou cibuli osmahneme dozlatova na polovině nakrájené slaniny, opaprikujeme, zalijeme trochou vody a na tomto základu dusíme husí drůbky nebo zbylé porce drůběžího masa. Měkké maso vyjmeme, obereme z kostí a jemně umeleme na strojku. Do zbylého základu po dušeném mase přidáme najemno mletý hrášek, zalijeme trochou vody a vaříme. Z másla a hladké mouky uděláme světlou jíšku, kterou okořeníme mletým pepřem. Jíškou zahustíme vývar s hráškem, přidáme sladkou smetanu a povaříme. Polévku procedíme přes jemné síto a dáme do ní ještě povařit míšeninu z masa. Při podávání přidáme do polévky na velmi drobné kostičky nakrájený chléb osmažený na slanině a drobně usekanou zelenou petržel.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka