Dršťková polévka - recept cpt. Cooka
4 porce: 3/4 kg drštěk, 1 cibule, 1 lžíce vepřového sádla, 1.5 lžíce hladké mouky, mletá paprika, mletý pepř, kmín, 1 stroužek česneku, majoránka, sůl, 1.5 l vývaru (z kostí)
Očištěné dršťky vypereme v několikrát vyměněné vodě, přistavíme ve studené vodě a uvedeme do varu. Asi po 15 minutách vodu slijeme a nahradíme čerstvou studenou vodou. Po dalších 15 minutách tuto vodu opět slijeme. Pak dáme další vodu a přidáme polovinu cibule a sůl. Nemáme-li vývar z kostí, vaříme větší množství kostí současně s dršťkami. Dršťky změknou za 2 a 1/2 až 3 hodiny. Na sádle zpěníme druhou polovinu cibule, přidáme mouku a uděláme žlutší jíšku. Zalijeme ji vývarem z drštěk a kostí a vymícháme do hladka. Přidáme kmín, pepř, utřený česnek se solí a vaříme 1/2 hodiny. Pak přidáme na jemné nudličky pokrájené dršťky a vaříme dalších 15 minut. Polévku musíme ode dna občas zamíchat, aby se nepřipálila. Nakonec přidáme majoránku. Podáváme se slanými rohlíky.
Poznámka: Dršťkové polévky vaříme vždy větší množství, protože je i ohřívaná velmi chutná. Chceme-li použít k vaření drštěk tlakového hrnce, tedy až po dvojím slití vody. Pach z drštěk by zůstal ve vývaru.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka