Švýcarské zapečené brambory - recept cpt. Cooka
4 porce: 3/4 kg brambor, 1/4 l smetany, sůl, mletý pepř, 30 dkg jakostního trvanlivého salámu, 2 středně velké cibule, 3 stroužky česneku, 10 dkg strouhaného tvrdého sýra, 2 vejce, 8 dkg másla
Syrové brambory a cibuli nakrájíme na plátky, česnek usekáme na hrubo a salám nakrájíme na plátky asi 1/2 cm silné. Smetanu osolíme a opepříme. Zapékací mísu silně vymastíme máslem, na dno vložíme plátky brambor namáčených ve smetaně. Další vrstvu tvoří plátky salámu a okraj je z plátků cibule. Vše posypeme polovinou strouhaného sýra, dáme ještě další vrstvu plátků brambor, povrch posypeme zbylým sýrem, pokapeme máslem a dáme péci do předehřáté trouby. Jakmile se pokrm začne péci, přilijeme zbylou smetanu s rozšlehanými vejci a upečeme do růžova; celkem pečeme asi 30 minut.
Podáváme jako samostatný pokrm se saláty nebo jako přílohu k pečenému bílému masu.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka