Strouhanec - recept cpt. Cooka
4 porce: 1.2 kg brambor, mléko, kvasnice, hladká mouka, sůl, mletý pepř, česnek
Na Strakonicku je nazýván 'bramborová buchta', v Krkonoších 'bába'. Nastrouhané syrové brambory dáme okapat na cedník, vodu slijeme, škrob upotřebíme při zadělávání. Přidáme tolik mléka, kolik odkapalo vody, kousek kvasnic a s příslušným množstvím mouky zaděláme těsto tužší než na lívance. Osolíme, okořeníme pepřem a rozetřeným česnekem a vše necháme vykynout. Vykynuté dáme do vymaštěného pekáče a pečeme ve vyhřáté troubě. Když je pokrm trochu zapečený, dobře na povrchu promastíme, aby se vytvořila pěkná kůrka. Jíme ještě teplý, roztrhaný na kousky a promaštěný. Někomu k tomu chutná salát z červené řepy s trochou rozstrouhaného křenu. Zapíjíme kysaným mlékem (biokysem).
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka