Pestrý špíz s mátovou omáčkou - recept cpt. Cooka
6 porcí: 24 brambor (malé lojovité), sůl, mletý pepř, 1 brokolice, 4 lžíce citrónové šťávy, 2 cibule, 3 lžíce olivového oleje, 1 lžíce moučkového cukru, 2 lžíce nasekané máty peprné, 4 lžíce octa ze sherry, vejce, 3 malá červená jablka, 15 dkg sezamových semínek
Brambory vaříme 25 minut v osolené vodě, scedíme a necháme sejít páru. Brokolici rozebereme na růžice, povaříme 2 minuty, prolijeme studenou vodou a okořeníme citrónovou šťávou a pepřem. Na lžíci oleje osmahneme usekanou cibuli, posypeme cukrem, necháme slabě zkaramelizovat, přidáme polovinu máty, 100 ml vody a ocet, povaříme, necháme vychladnout a vmícháme zbytek máty. Jablka rozdělíme na osminky, řezné plochy potřeme rozšlehaným vejcem, obalíme v sezamu a necháme zaschnout. Brambory, brokolici a jablka střídavě napichujeme na špíz (počítáme 2 špízy na porci), potřeme 2 lžícemi oleje a po každé straně grilujeme asi 2 minuty.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka