Čichirtma po gruzínsku - recept cpt. Cooka
4 porce: 50 dkg skopového masa, 3 lžíce másla, 4 cibule, 3 lžíce hladké mouky, 1 lžíce citrónové šťávy nebo sumahu, 1 menší celer, 1 petržel, 1 lžička koriandru, 1 špetka mleté skořice, 10 zrnek zeleného pepře, 1 lžíce bazalky (čerstvé nebo polovina sušené), 1 lžička máty peprné, 1 špetka šafránu, sůl, 3 žloutky, zelená petrželka
Tuhle proslavenou polévku připravují s různými obměnami po celém Kavkaze. Skopové maso nakrájíme na kousky a uvaříme ve slané vodě téměř do měkka. Pak polévku ocedíme a kousky masa prudce opečeme na másle spolu s rozkrájenou cibulí. Vrátíme i s cibulí a máslem do vývaru, přidáme pepř a dále vaříme. Stranou dáme asi 1 dl vývaru, ve vychladlém rozmícháme 2/3 mouky. V jiném hrnku ušleháme žloutky se zbytkem mouky, citrónovou šťávou a rozředíme asi 1 dl horkého bujónu. Když je maso měkké, vlijeme do polévky zátřepku z vývaru a mouky, provaříme 5 minut za stálého míchání. Pak přilijeme rozmíchané žloutky a přivedeme k varu spolu s ostatním kořením a stáhneme z ohně.
www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka