Bramborový třesenec se sýrem a slaninou - recept cpt. Cooka
4 porce:  60 dkg brambor, sůl, 10 dkg hrubé mouky, 12 dkg anglické slaniny, 10 dkg másla nebo rostlinného tuku, 15 dkg tvrdého sýra, zelená petrželka, tuk na vymazání formy
Den předem uvařené brambory oloupeme, rozstrouháme a rozložíme volně na vále. Posypeme je solí a hrubou moukou. Těsto netiskneme, pouze rukama nebo dvěma vidličkami lehce promícháme. Anglickou slaninu nakrájíme na nudličky, zpola rozškvaříme, škvarečky ocedíme. Přidáme tuk a rozpustíme ho s tukem slaniny. Do vymazané větší koláčové formy nebo pekáčku dáme polovinu bramborové drti, posypeme ji škvarečky slaniny a částí strouhaného sýra. Pokapeme tukem. Dodáme zbytek brambor a posypeme sýrem, petrželkou a hojně pokropíme tukem. Slaný třesenec pečeme dozlatova v troubě. Je výborný se špenátem nebo s hráškem, ale můžeme ho podávat i jako slaný koláč k čaji.

www.tacos.cz - kuchařka cpt. Cooka